2.05.2013

Pamuk Prenses ve Avcı'da Hristiyanlık Motifleri

Pamuk Prenses ve Avcı (Snow White and the Huntman) filmini izlediniz mi bilmem ama film gayet güzel olmuş. Filme gelen yenilik ile çoçukken okuduğumuz ve izlediğimiz Pamuk Prenses masalına canlılık gelmiş oldu böylece.Filmin başrollerinde ise Alacakaranlık serisinden bildiğimiz Bella'sı Kristen Stewart oynuyor.

Filmin konusu ise şöyle Pamuk Prenses, Tabur kralı Magnus’un kızıdır. Mutlu bir şekilde yaşayan aileyi karanlık günler beklemektedir. Önce Pamuk Prenses’in annesi Eleanor ölür. Bu da yetmezmiş gibi karanlık bir ordu kraliyet sınırlarından içeri girer. Magnus, karanlık orduyu alt eder ve esir aldığıRavenna adlı bir kadını kurtarır. Vurucu güzelliğe sahip olan kadına âşık olur ve yangından mal kaçırır gibi de hemen o akşam kızla evlenir. Ancak Ravenna’nın korkunç bir sırrı vardır: O kötü kalpli bir cadıdır. Gerdek gecesi Magnus’u öldüren Ravenna, ordusuyla krallığı işgal eder. Prensesin yakın arkadaşı ve dükün oğlu William kaçmayı başarırken Pamuk Prenses yakalanır ve hapse atılır. Aradan yıllar geçer. Prenses büyür. Ravenna ise her şeyden fazla değer verdiği ve bir silah olarak kullandığı gençliğini ve güzelliğini büyü gücüyle korumaktadır. Sihirli ayna, cadıya Pamuk Prenses’i kurban etmesi durumunda sonsuz güzelliğe ve ölümsüzlüğe kavuşacağını söyler.Ancak Pamuk Prenses kaçar. Öfkeden deliye dönen Ravenna, Pamuk Prenses’in peşine Avcı’yı takar. Avcı başlangıçta cadıyla anlaşmaya yanaşmaz ama çok sevdiği ölen karısını geri getirmeyi vaat edince Ravenna’nın teklifini kabul eder. Sonunda Karanlık Orman’a kaçan Pamuk Prenses’i bulur ama Ravenna’nın vaadinin yalan olduğu ortaya çıkınca taraf değiştirir. Bu arada Pamuk Prenses’in hâlâ hayatta olduğunu öğrenen William, onu aramaya koyulur. Bunu yapmanın en iyi yoluysa Pamuk Prenses’i bulmaya çalışan Ravenna’nın adamlarına katılmaktır.

Filmin görünürdeki konusu yukarıdaki gibi ama aslında film bizlere başka bir mesaj veriyor.Ben genelde bu film bize ne mesajı veriyor,filmden ne mesajı almalıyım diye izliyorum.Bu bakış açısıyla baktığım için de filmin görünürdeki konusunun altında bize metaforlar ile bunu anlatırlar.Metafor da bir şeyi başka şeye benzeterek anlatmaya yarayan mecaz demektir(1).

Filmde metaforlar ile anlatılmasında ilk olarak filmin giriş bölümünde masallarda başlayan şu meşhur sözle başlayalım.Evvel  zaman içinde kraliçe dikenlerin kırmızı gülü alırken eline diken batar yere üç damla kan dökülür.Acaba neden üç damla kan.Burada kırmızı gül ve üç sayısı metafor olarak karşımıza çıkar.
Gül,İsa'yı Temsil Ediyor
Gülün İsa'yı temsil ettiğini Eski Ahit'ten Ezgiler Ezgisinde Süleyman Peygamberin ezgilerinde Mesih ile kilise arasındaki ilişkileri anlatır.Bakın Ezgiler Ezgisinde ne diyor.

Ezg.2: 1 Ben Şaron çiğdemiyim, Vadilerin zambağıyım.

Ayette 'Şaron' filistinde verimli bir bölgedir.Ama ayette dikkat ettiyseniz gül olmadığını söylüyor.Aslında ayette KJV versiyonunda gül olduğunu görürüz.Yani kısaca Şaronun gülü İsa'yı temsil ediyor.

Ezg.2: 1 I am the rose of Sharon, and the lily of the valleys(2)

Ama orada gül geçiyor bunun İsa olması ne alaka sorabilirsiniz.Süleyman'ın ezgisinde kadın bir gelin için kullanmıştır bu nedenle İsa da Yeni Ahitte İsa birçok yerde güvey olarak adlandırılmıştır(Mat.25:6;Yu.3:29).Gelinin de güvey için söylediği ezgiler İsa'yı simgeler(3).Gülün bir diğer anlamı ise tüm çiçekler arasında mükemmel olmasıdır bu bakımdan da İncil bağlamında İsa'nın doğası ve kişiliği de mükemmel olduğundan İsa'yı temsil etmektedir.

Gelelim üç damla kanın akmasına burada yine bir metafor olarak olarak üç sayısı önemlidir.Burada Üçlü birliği temsil ediyor olabilir yani Baba,Oğul ve Kutsal Ruh.Bir başka anlam ise üç,bir ve ikinin toplamıdır.O zaman bir ve ikiye bakalım.Bir sayı sembolizminde başlangıcı ve ilk olanı ifade eder ki İsa da başlangıç ve ilk olan olduğunu söylemiştir.Filmin ilerleyen bölümlerinde ise Pamuk Prensesi Ravena şatoda kapalı bir yerde tutar.Pamuk Prenseste burada göklerdeki babamız duasını okur ki bu da İsa'nın ettiği duadır(Mat.6:9).



Daha sonraki bölümlerde ise Pamuk Prensesten Ravena'nın hakimiyetini devirmesi için seçilmiş kişi olarak bahsedilir ki film boyunca bu devamlı eder ve konusu bunun etrafında oluşur.Seçilmiş kişi ise metafor olarak Tanrının seçtiği biricik oğlu İsa'dır.Ravena ise burada metafor olarak Deccal olarak adlandıralabilinir.İncil'in Vahiy bölümünde Deccal'in insan olduğu belirtildiği içinde bu tanıma metafor olarak uygun düşer.Filmde anlatılan bu olayları çoğaltabilirim ama özet olarak belirteyim.Pamuk Prensesin elmayı ısırıp ölmesi Havva'nın Cennette elmayı ısırıp günah işleyerek ölmesi gibi.

Elmayı ısırıp ölmesi günahı ve ölümü temsil ediyor
Ravena'nın aynaya karşı bakıp güzelliğini sorması kendi egosunu,benliğini tatmin etmesi yada edememesi gibi,Pamuk Prensesin ölüp dirilmesi gibi ve sonuncusu ise Pamuk Prensesin Ravena'nın hakimiyetini alması da İsa'nın Deccal'in hakimiyetini alması yani iyi ve kötünün amansız mücadelesi gibi metaforlar bize bu mesajlarını vermektedir.

Ravena,Deccali temsil ediyor
Filmin zayıf yönleri ise Ravena'nın Pamuk Prenses gibi güzel olduğundan daha güzel olma çekişmesinde mantıklı olamaması,Pamuk Prensesin saf ve güzelliği yerini savaşa bırakması gibi yönler eksik yönleridir.
Kaynaklar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Facebook Reklam

Blogger Template by Clairvo