11.07.2013

World War Z Film İncelemesi

Bir zombi tarafından ısırılmaya çalışılıyorsunuz ne kadar kortutucu değil mi!Yaşayan ölülerin dünyaya yayılması, George A. Romero'nun öncülüğünde gerçekleşti ve onun "Night of the Living Dead" (1968) adlı siyah beyaz filmiyle başlayıp, teknolojinin ve sinemanın etkisiyle kabus dolu rüyalarımıza girdi.Korku roman yazarı Mel Brooks'un romanından sinemaya uyarlanan World War Z/Dünya Savaşı Z'de bu temadan biri.

Filmin konusuna gelirsek "Dünya Savaşı Z", emekli Birleşmiş Milletler ajanı Gerry Lane'in insanları zombiye çeviren salgına tedavi bulma çabasını konu alıyor. Sıradan bir günde uyandıklarını sanan Lane ailesi trafikte vakit geçirirken aniden patlak veren kıyametvari zombi istilası başlar ve ortalık kargaşa insan zombi savaşına döner.Kıyameti aratmayacak olan bu salgın belki bir senaryo yada film olmaktan çıkıp bir gerçeğe dönüşebilir, kim bunun olmayacağı garantisini verebilir.İncil'de Vahiy bölümünde geçen şu ayet de bunu düşündürücüdür. ''Bakınca soluk renkli bir at gördüm. Binicisinin adı Ölüm'dü. Ölüler diyarı onun ardınca geliyordu. Bunlara kılıçla, kıtlıkla, salgın hastalıkla, yeryüzünün yabanıl hayvanlarıyla ölüm saçmak için yeryüzünün dörtte biri üzerinde yetki verildi.''(Vahiy 6: 8). Bu ayet kıyamete yakın zamanda dünyada salgın bir hastalıkla karşılaşacağını gösteriyor.Belki de bu hastalık bizim filmlerde izlediğimiz hatta saçma dediğimiz bu olaydır.Neyse konu filmden kıyamete geldi:)filme devam edelim.


Ailesini herşeyden çok seven ve onlar için herşeyi yapmaya hazır olan Gerry, zorlu bir uğraşıdan sonra ailesini Birleşmiş Milletler sığınağına getirmeyi başarır. Başarılı geçmişi sayesinde de BM'nin saygısını ve güvenini kazanmış olan Gerry'nin bu salgına son verecek tedaviyi bulacağı konusunda hem fikir olan üsleri ise bu sırada karakteri tekrardan göreve getiriyorlar. Aksiyon sahneleriyle akıcı bir seyir keyfi veren filmdeki sessizliğin hakim olduğu gerilim sahneleri gerçekten insanın soluğunu kesen türden. Özellikle Gerry ve ekibinin Dünya Sağlık Örgütü'nde gerçekleştirdiği operasyon sahnesi filmin en görülmeye değer sahnesi olarak öne çıkıyor. Ayrıca, filmdeki zombi tasarımları da bir o kadar etkileyici.


Gerry'nin, helikopterle tahliye edildikleri uçak gemisinden ailesini geride bırakarak bir ekiple ayrılması, salgının çıktığı yeri bulmak amaçlı. O, Kuzey Kore'deki askeri kampa oradan İsrail'e ve nihayet Galler'deki araştırma merkezine, inanılmaz tehlikeler atlatarak ulaşırken, salgının en güçlü tarafına bakarak arkasındaki zayıflığı tespit etmeye çalışıyor. Filmin sürpriz işte bu noktada!Filmde şiddet ise zombilerin şuursuzca saldırıp parçalayan yaşayan ölülerinin ve onların kafalarını tuzla buz eden sağlıklı insanların yarattığı vahşet görüntülerinin uzağında, sadece ısırıp salgını yayıyorlar. Özellikle 3D çalışmasının derinlik etkisiyle de katmerleşen korkunç bir güce sahipler. Çok ama çok kalabalıklar. Kurtulmak da imkânsız gibi olduğundan, yönetmen, hem şiddetin etkisini arttırmak, hem de Gerry'yi çözüm için tek umut olarak iyice hikâyenin kalbine yerleştirmek için, özellikle iki sahnede sinemasal zirveyi zorlamış.


Filmde başka bir boyut ise İsrail'de Kudüs'ün etrafını duvarla sararak korumasıyla dünyanın en iyi korunan yer olduğunu mesajını vermesi bir abartıdır.Ayrıca Dünya Savaşı Z'nin özel efekt ve aksiyonu yanısıra İsrailli kadın askerlerin kahramanlıkları da alışık olduğumuz Holywood filmlerinde erkek askerlere göre filmin olumlu bir yanıdır ve kadın hakları açısından da bir o kadar düşündürücüdür.


Kısacası Dünya Savaşı Z zombi filmlerini takip eden ve aşırı dozda şiddet olmasa da yer yer şiddet içeren ve aksiyonla dolu olması ve olumlu yanlarıyla her an insanlığın başına gelebilmesi olası bir kıyamet senaryosu şeklinde sunmuş olmasıdır.

Yönetmen:Marc Forster
Oyuncular:Brad Pitt, Mireille Enos, James Badge Dale.
Ülke:ABD
Şiddet:Orta ağırlıkta

Cinsellik:Az seviye
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Facebook Reklam

Blogger Template by Clairvo