25.02.2013

Sagrada Familia Katedrali

Turistik gezilecek yerlerden birisi de Barcelona'dır. Şehrin sakinleri “Barselona en güzel yürüyerek gezilir” derler.Şehir yüzyıllar boyunca dairesel bir genişleme göstermiş ve bu da gezmeyi kolaylaştıran bir etken olmuş. Böylece gezinizi merkezden başlayıp uzaklaşacak şekilde planlayabilirsiniz ve gezinizi kolaylaştırmanın ve kısa sürede en çok yeri gezebilmenin en iyi yolu; şehrin gelişmiş metro hattı kullanılırmış.
Barcelona da gidip de görülmeyecek olan göğe kadar uzanan,sıradışı bir eser neyden mi bahsediyorum La Sagrada Familia katedrali,Türkçesi ise Kutsal Ailedir.Bu katedral Barcelona'nın  simgesi haline gelmiş yapımı ise 1882 yılında yapılmaya başlanmış ve günümüzde hala tamamlanamamıştır.Bu sıradışı mimariyi mimar Antoni Gaudi yapmış.Bitirememe nedeni ise Gaudi, 40 yıl boyunca bu proje için çalıştıktan sonra 1926’da talihsiz tramvay kazasında öldüğünde, toplamda 18 kuleden oluşması planlanan neo-gotik tarzdaki katedralin sadece bir kulesini ve doğuya bakan Nacimiento cephesini tamamlayabilmiştir.

Antoni Gaudi 1852-1926

Tamamen halkın yaptığı bağışlarla bugüne kadar gelebilen binanın yapımı hâlen bağışlarla devam etmekteymiş.Henüz tamamlanamamış olan Sagrada Familia, çoktan Barselona’nın simgesi ve en çok turist çeken yapısı olmayı başarmış. Çevresinde hâlen iskeleleri duran fakat yapımı tamamlanan kulelere çıkıp bu devasa yapıdan Barselona manzarasını izlenebilinirmiş ve katedralin içini dilersek bireysel olarak dilerseniz de farklı dillerde hizmet veren rehberler eşliğinde gezebilirmişiz.


Katedralin içi


Gaudi’nin bütün eserleri Hristiyan sembolleri ve doğadan esinlenilmiş figürler ihtiva eder ama bunun en yoğun örneği de Sagrada Familia’mış. Bu yapıda İsa Mesih'in hayatı ve ona inanışın tarihi ufak ayrıntılarla sembolize edilmiş. Yapının tamamlandığında 18 adet birbirinden farklı yüksekliklerde olması planlanan kulelerinden; merkezdeki İsa’yı, apsid üzerindeki Meryem’i, dördü İncil Yazarları’nı ve on ikisi de Havarileri sembolize etmekteymiş. Mimari mükemmeliğinin yanı sıra yapının süslemesine de büyük önem verilmiştir, özellikle heykeller oldukça dikkat çekicidir.


Gaudi’nin hayatı boyunca tamamlayabildiği tek cephe olan Nacimiento Cephesi doğuya yani güneşin doğduğu tarafa bakar ve İsa’nın doğumunu sembolize etmekte. Bu cephede Gaudi, İsa’nın insan yanını, doğumunu, çocukluğu ve gençliğini işlemiştir. Katedralin bu cephede bir ana ve iki yan olmak üzere üç girişi vardır. Sarkıtı andıran bu üç giriş; Umut, Sadakat ve Merhamet’i temsil eder.

Gaudi’nin ölümünden sonra katedralin yapımına bir süre ara verilmiş ama daha sonra farklı mimarlarla yapının inşasına devam edilmiştir, fakat Gaudi’den geriye çok az plan kaldığı için yapıyı onun tarzında devam ettirmek oldukça zorlu ve tartışmalı olmuştur. Zorluklara rağmen yapımı devam eden binanın Gaudi’nin ölümünün 100. yıldönümü olan 2026 yılına yetiştirilmesi planlanmaktadır. Yapının bitmiş hâlinin nasıl olacağını görebileceğiniz modeller ise müzede sergilenmektedir.

Gaudi’nin mezarı günümüzde Sagrada Familia’nın zemin katında bulunmaktadır. Burada ayrıca Gaudi’nin heykellerinin ve çalışmalarının sergilendiği bir müze de vardır.

Bu güzel mekanı gidip de artık görmezsek gözümüz arkada kalsın haksızmıyım yani,fırsat bulamayıp gidemeyenler için de sanal tur yapmışlar teknoloji sağolsun:) tıklayınız.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Facebook Reklam

Blogger Template by Clairvo