21.01.2013

İzmir Efes Meryem Ana Evi

Hıristiyan tarihçileri, İsa Mesih'in, çarmıha gerilmeden kısa süre önce annesi Azize Meryem’i, arkadaşı ve havarisi Aziz Yuhanna'ya emanet ettiğini söyler. Bu konuda Yeni Ahit’te de işaretler vardır.
Yu.19: 25 İsa'nın çarmıhının yanında ise annesi, teyzesi, Klopas'ın karısı Meryem ve Mecdelli Meryem duruyordu.
Yu.19: 26 İsa, annesiyle sevdiği öğrencinin yakınında durduğunu görünce annesine, "Anne, işte oğlun!" dedi.
Yu.19: 27 Sonra öğrenciye, "İşte, annen!" dedi. O andan itibaren bu öğrenci İsa'nın annesini kendi evine aldı.
Aziz Yuhanna'nın hayatı bundan sonra Anadolu topraklarında geçer. Aziz Yuhanna, Hz. İsa’nın çarmıha gerilişinden sonra Azize Meryem’in Kudüs’te kalmasını sakıncalı bulur.Kısa bir süre içinde onu yanına alarak Kudüs’ten çıkarır ve o çağın dünyadaki en büyük kenti olan ve uzun yıllardır barış içinde yaşayan Efes’e getirir.
Ancak Hırıstiyanlık dinini yaymak gibi kutsal bir görevi de üstlenmiş olan Aziz Jean, Meryem’i putperestlerin kentine sokmak istemez. Onu Bülbül Dağı eteklerinde sık ağaçlarla kaplı gizli bir köşede yaptığı kulübeye yerleştirir.

Aziz Jean her gün gizli gizli onu ziyarete gider ve yiyecek götürür.

Hıristiyan tarihçileri, Azize Meryem’in tam 101 yaşına kadar Bülbül Dağı’ndaki bu yerde yaşadığını ve burada öldüğünü söylerler. Aziz Jean’ın (Yuhanna) Meryem Ana’yı yine bu dağda hiç kimsenin bilmediği bir yere gömdüğü tahmin ediliyor.

Hırıstiyanlık’ın yayılmasından sonra kutsal bakirenin, yani Azize Meryem’in bulunduğu yere Hırıstiyanlarca hac şeklinde bir kilise inşa edilir.

Efes çevresindeki halk, 18’inci yüzyılın sonlarına dek atalarından kalma bir geleneği sürdürerek, her yıl 15 Ağustos’ta Meryem Ana’nın evinin bulunduğu Panaya Kapulu’nda dini anma törenleri düzenler.
Ancak burası bölgeye gelen yoğun Müslüman göçleriyle unutulup kaybedilir.

Aradan yaklaşık 100 yıl geçtikten sonra 19’uncu yüzyılda yaşamış olan Alman rahibe Anna Katharina Emmerich, bu bölgede Azize Meryem’in evinin olduğunu iddia eder.

Çocuklugundan itibaren kötürüm olan ve yürüyemeyen Rahibe Anna, gördügü rüya ve sanrılarla bu bölgeyi Vatikan yetkililerine tarif eder ve onun tarifleri sonucu bölgedeki eski kilise kalıntılarına ulaşılır.

Bu ve benzeri belirtiler Hıristiyanlar tarafından Bakire Meryem’in ömrünün son yıllarını Efes civarında geçirdiğine somut kanıtlar olarak gösterilir.

Hz. İsa’nın arkadaşı ve havarisi Aziz Jean’ın da ömrünün geri kalanını Efes’te geçirdiği ve kendisine ait İncil versiyonunu burada yazdığı değişik tarihi kaynaklarca dile getiriliyor.


Aziz Jean da Efes’te ölmüş ve burada gömülmüş.

Azize Meryem adına inşa edilen ilk 7 kiliseden biri de Efes’te kurulmuş. 

Hıristiyanlığın en önemli kurulu olan Konsüller Toplantısı birkaç kez Efes’te yapılmış ve Katoliklik’in doğuş kararı da burada alınmış.

Tüm bu söylenti ve işaretlerden yola çıkarak Bülbül Dağı’ndaki tarihi kalıntılar 1957 yılında Papalık tarafından Meryem Ana Evi olarak onaylanır ve Hırıstiyanlık için de hac yeri olarak ilan edilir.

Bugün ise, Rahibe Anna’nın tarifleri sonucu ilk defa 1891 yılındaki kazılarda bulunan bu yapının aslında, milattan sonra 4’üncü yüzyılda Azize Meryem adına inşa edilen bir kilise olduğu tahmin ediliyor.

Meryem Ana Evi olarak bilinen yapının, bir ocağı andıran mihrap kısmında Hz, İsa’nın altın kalbi temsil ediliyor.


Azize Meryem Ana’nın kaldığı bu ev, 1967 yılında Papa VI. Paul ve 1979 yılında Papa II. Jean Paul tarafından ziyaret edilmiştir.Vatikan tarafından kutsal ilan edilen Meryem Ana Evi, dünyanın dört bir yanından gelen Hıristiyanların ziyaret ettiği, gözde, Kutsal bir yer olmuştur.



Konuyla ilgili daha fazla bilgi için bu kaynak kitaptan (Meryem Ana Evi'nin Esrarı)öğrenebilirsiniz.
Bu mekanı çok merak ettiyseniz burdan sanal olarak gezebilirsiniz.

Bu Kutsal Mekanı İzmir Efes'e gidip görmek isterseniz burdan küçük tutan az bir parayla gidebilirsiniz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Facebook Reklam

Blogger Template by Clairvo