17.02.2014

Çelik Adam Filmine Hristiyan Bakış

DC Comics’in en meşhur süper kahramanı olan Süpermen’in köklerine, geçmişine dönerek kahramana farklı bir bakış açısı getiren son filmin yönetmenliğini Zack Snyder üstleniyor; filmin senaryosu ise David S. Goyer’e ait. Filmde Clark Kent’i Henry Cavill, kötü adamı General Zod’u Michael Shannon canlandırırken kadrodaki diğer isimler arasında Lois Lane rolünde Amy Adams, Martha Kent rolünde Diane Lane, Jonathan Kent rolünde Kevin Costner ve Jor-El rolünde de Russell Crowe yer alıyor.
Yeni film Süpermen'in gezegeni Kripton'un çekirdeği çökerek gezegenin yok olma eşiğindeyken Clark'ın babası Jor el dünyaya oğlu Kal el'i ülkenin kurtulması için son umut olarak göndererek gezegenini ve ırkını kurtarmasını konu edinir. Ayrıca Süpermen'e Mesih'i bir rol de biçilmiştir filmde. Film her ne kadar Süpermen'i anlatsada yer yer metaforlarla Mesih'e göndermelerde bulunur. Mesela Filmde Kal el bir mağarada bir kadından doğumu İsa'nın annesi Meryem'in onu mağarada doğurmasına göndermedir. Aynı zamanda Süpermen'in isminin Kal el olması bir Mesih'in Tanrılığına bir vurgudur. Zaten el kelimesi Kutsal Kitaplarda Tanrı için kullanılıyordu. Hem Eski Ahit Yeşeya bölümünde İsa'nın bir diğer adı İmmanu-el olarak geçer ki bu da Tanrı bizimle demek anlamında buna özellikle dikkat çekicidir.

Jor el, Kal el'i bizim gezegenimize göndereceği sırada biyolojik annesi Lara, Mesih'in Yahudiler tarafından dışlanacağını ve öldürüleceğine gönderme yaparak aynı şekilde Kal el içinde şöyle diyerek 'dışlanacak orada, bir ucube gibi öldürülecek' başına geleceğini işaret etmişti. Ama babası onun dünyada bir Tanrı gibi olacağını vurgulayarak bunu ortaya koyar. Kal el dünyaya gider ve 33 yaşında yetişkin olarak bir teknede balıkçı olarak gösterilir. Bu da aynı zamanda Mesih'in görevine başladığı yaştır. Filmde Clark'ın yetişkin halinden geri dönüşler yapılarak çocukluk yıllarında özel yeteneklerini öğrenmesini anlatır. 

Okul otobüsünde Clark'ın da bulunduğu öğrenci otobüsü köprüden nehre düşer ve Clark suya atlayıp kurtarır ve yeteneğini açığa çıkarır. Filmde Clark yetişkinlik dönemlerinde yer yer garsonluk yapar ve en sonunda yardımcılık yaparken buz kütlelerine gömülmüş gemisini bulur. Gemiyi bulan yalnız Kal el değil, orduda bulmuştur. Gazeteci olarak çalışan Lois Lane de gemiyi araştırmak için orduya gelmiştir ve Kal el'i takip ederek gemiyi bulur. Lois gemideki robot tarafından yaralanır ve Kal el onu tedavi eder ve sonrasında babasıyla karşılaşır ve geçmişini, dünyaya neden diğer insanlardan farklı olduğunu öğrenir. 

''Dünyadaki insanlara uğrunda çabalayacakları bir amaç vereceksin, peşinden gelecekler, bazen tökezleyecek bazende düşecekler ama zamanla bugün içinde sana katılmayı başaracaklar. Zamanla onların harikalar yaratmasını sağlayacaksın.'' (Filmden alıntı) ...İsa öğrencilerine, "Hepiniz sendeleyip düşeceksiniz" dedi (Mar.14: 27). 

Süpermen yada Kal el artık ne olduğunu, ne yapmasını öğrenmiştir ve buna hazırdır. Filmde gazetede Clark dünyadaki çiftçi hayatından daha fazla bir şey yapmak istemektedir. Ama Kent ailesi buna karşı çıkarak onu engellemektedirler. Clark ve ailesi arabayla giderken kasırga çıkar ve babası kasırgaya kapılarak hayatını kaybeder. Bu arada dünyaya filmin kötü adamı general Zod istila eder ve Kal el'i teslim etmelerini ister yoksa dünyaya yıkım getirereceğini söyleyerek tehdit eder. Kal el ne yapacağına bilmemektedir. Zod'a teslim olarak güvenemez ama insanlara da. Sonunda karar verir ve insanlara teslim olur. Zod'un yardımcısı Kal el'i teslim alır ve aynı zamanda Lois Lane de. 


Süpermen'in gemiden inerken  yaptığı
çarmıhtaki gerilme tasviri
Zod Kal el'e dünyada Kripton gezegenini dünyanın yok olacağına karşılık kurmayı teklif eder ama Kal el bunu kabul etmez. Jor el gemide ortaya çıkar ve Lois'e yardım ederek gemiden bir araçla çıkarır ama gemi boşlukta yanmak üzeredir. Kal el babasını görür ve Zod'un planının doğru olup olmadığını sorar. Jor el Kal el'e dünya ile kendi ırkı arasında bir köprü olacağını ve dünyayı kurtarabileceğini söyler. Kal el de burada gemiden kollarını  iki yana açarak ayrılarak tasvir etmesi Mesih'in çarmıhtaki durumu insanları kurtarma görevini üstlendiği gibi kurtarma görevini kabul ettiğini gösterir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Facebook Reklam

Blogger Template by Clairvo